I “Værdiskabelse gennem projektledelse” beskriver jeg gevinstrealiseringens uforudsigelige landskab, hvor gevinstrealisering kan føles som et terningspil, hvor tilfældighederne råder. Selv den mest velforberedte blandt os kan opdage, at succesen er en flygtig størrelse.

Jim Collins talte om “Return on Luck” i “Great by Choice”, og det rammer plet i forhold til projektledelse. Vi kan gøre alt rigtigt, men til sidst er det ofte de uforudsigelige elementer, der bestemmer vores succes.

Vi kan planlægge nok så meget. Men når terningerne kastes, er udkommet altid forbundet med tilfældigheder. Den virkelige test af projektledelsen opstår ved reaktionen på udfaldet: Fik du maksimeret værdiskabelsen ved de heldige kast – og reduceret tabet, når terningerne ville noget andet end planen foreskrev?

I gamle dage var projektlederen måske den, der kendte alt til leverancen. Nu? Nu er vi nødt til at være mestre i forandring, navigere i komplekse organisatoriske strukturer og ofte spille på udebane, afhængige af andres prioriteringer. Vi er blevet salgsmænd, der konstant skal sælge vores projekters værdi, overbevise andre om at investere deres tid og ressourcer i vores visioner.

Men selv med den bedste “salgstale” kan vi støde på modstand – den velkendte forandringsmodstand! Selv de mest indlysende forbedringer kan blive mødt med skepsis og tilbageholdenhed. De gamle metoder, selv dem langt forbi deres “holdbarhedsdato”, klamres der til, mens de nye og forbedrede processer overses. Hvis bare forandringsmodstand ikke var en ting, ville vores job være så meget lettere, ikke?

I bogen beskriver jeg, at der selv i dette kaos af uforudsigelighed og modstand, er plads til læring og vækst. Gevinstrealisering er ikke kun en organisatorisk forandring; det er en personlig rejse, en mulighed for at udvikle nye færdigheder, tilpasse sig nye metoder og, ja, måske endda udvikle en smule tålmodighed undervejs.

Så mens gevinstrealisering måske er en vanskelig proces, fyldt med usikkerhed og uforudsigelige udfald, er det også en utroligt berigende oplevelse. Det kræver, at vi konstant tilpasser os, lærer og vokser både professionelt og personligt. Og i sidste ende, er det måske det, der virkelig betyder noget?

Hvordan passer alt dette ind i vores forståelse af projektsucces? – et emne, som også behandles i bogen, hvor vi udforsker de snørklede veje af succeskriterier og deres forbindelse til gevinstrealisering. Læs mere i min bog, ”Værdiskabelse fra projektledelse” med undertitlen, ”Projektlederens svære rolle ved gevinstrealisering”.